Продължете към съдържанието

Нашата фирма разполага с една от най-новите машини за водно рязане на световния пазар – Flow Match 500 Waterjet. С изключителните си характеристики, технологията на водно рязане предоставя фина прецизност и рязане на материали с дебелина до 30 см.

Рязането на какъвто и да е вид материал е по-лесно от всякога – камък, метал, стъко, разнообразни сплави. С нас обработката става качествена, бърза и достъпна.

Рязане на стъкло

Стъкло с дебелина от 30 см е един от най-трудните метериали за обработка, но не и с нашата технология. Благодарение на водната струя, разрезът е прецизен, без начупване на стъклото. Хидроабразивната технология работи без термична или каквато и да е друга допълнителна обработка на материала. С тази иновативна технология може да постигнете фини стъклописи, малки отвори в стъклен материал и рязане на бронирани ламинирани стъкла. Технологията дава възможността за изрязване на сложни форми с минимален размер, без начупване и пропукване на стъклото. При водно рязане вие спестявате суровини тъй като отпадъците са в изключително по-малък размер. Допълнително предимство е и времето за работа, което е по-кратно в сравнение с алтернативни начини на рязане.

водно рязане стъкло

Водно рязане на метал

Рязането на метал винаги е било предизвикателство. Но не и с технологията на водно рязане. Благодарение на водната струя, нашата машина може да реже всякакъв тип метал с дебелина до 30 см. Режем алуминий и амуминиеви сплави, неръждаема стомана, титан и титанови сплави, мед и медни сплави и много други. С уникалните си характеристики, разрезът е със съвършено качество тъй като отсъстват механично напрежение и термична деформация. При рязане с водна струя не само е възможна обработката на изключително дебели метали, но и рязане на сложни и деликатни форми с минимален размер.

водно рязане метал

Рязане на камък

С Flow Match 500 WaterJet режем камък, керамика, мрамор, гранит и много други. Обработката на плочи е бърза, качествена и по-изгодна от всякога досега. Технологията позволява безупречното изпълнение на всяка артистична идея – от най-финия детайл до масивния разрез на камък с дебелина до 30 см. Машината щади материала и не го наранява, позволявайки перфектната изработка на декорации. Материалът не подлежи на допълнително третиране, което осигурява запазването на първоначалната му якост и структура дори след рязане.

Прорязването може да бъде минимално, а ъгълът на рязане сложен – това позволяза изпълнението на най-смелия дизайн без компромис в качеството.

водно рязане на камък

Технологията на водно рязане позволява на нашите клиенти да реализират своите дизайни по-бързо, по-качествено и на по-добра цена. Уникалната способност на машината Waterjet да реже всякакъв тип материал с дебелина от 30 см е нова възможност за нашия пазар. Стараейки се да предложим услуги на световно ниво, ние инвестирахме в най-новия продукт на технологичния гигант Flow и с гордост помагаме на българските производители да изработват конкурентноспособни продукти.

Принцип на действие на водното рязане

Машина за водно рязане, известна също като водоструйна машина или машина за водоструйно рязане, е индустриален инструмент, способен да реже голямо разнообразие от материали, използвайки струя вода с високо налягане или смес от вода и абразивно вещество. Терминът абразивна струя се отнася конкретно за използването на смес от вода и абразив за рязане на твърди материали като метал или гранит, докато термините чисто водоструйно рязане и само водно рязане се отнасят за хидроабразивно рязане без използване на добавени абразиви, често използвани за по-меки материали като дърво или гума. 

Водоструйното рязане често се използва по време на производството на машинни части. Това е предпочитаният метод, когато изрязаните материали са чувствителни към високите температури, генерирани от други методи. Водоструйното рязане се използва в различни индустрии, включително минното дело и космическото пространство, за рязане, оформяне и заваряване.

Предимства на водното рязане

  • Важна полза от водната струя е способността да се реже материалът, без да се нарушава неговата присъща структура, тъй като няма зона, засегната от топлина (HAZ). Минимизирането на въздействието на топлината позволява металите да бъдат отрязани, без да се нарушават или променят присъщите свойства. Възможни са остри ъгли, скосявания, пробивни отвори и форми с минимални вътрешни радиуси. 
  • Режещите апарати с водна струя също могат да произвеждат сложни съкращения в материала. С помощта на специализиран софтуер и 3-D машинни глави могат да се произвеждат сложни форми. 
  • Ръбът или ширината на разреза могат да бъдат регулирани чрез смяна на части в дюзата, както и промяна на вида и размера на абразива. Типичните шлифовани абразиви имат отвор в диапазона от 0,04 до 0,05 инча (1,0-1,3 mm), но могат да бъдат толкова тесни, колкото 0,02 инча (0,51 mm). Неабразивните разрези обикновено са от 0,007 до 0,013 инча (0,18–0,33 mm), но могат да бъдат с малък размер от 0,003 инча (0,076 mm), което е приблизително от човешката коса. Тези малки джетове могат да позволят малки детайли в широк спектър от приложения.
  • Водните струи могат да достигнат точност до 0,005 инча (0,13 mm) и повторяемост до 0,001 инча (0,025 mm).
  • Благодарение на сравнително тесния си прорез, рязането с водна струя може да намали количеството на произведения скрап материал, като позволи на неразфасованите части да се вмъкнат по-тясно от традиционните методи на рязане. Водните струи използват приблизително 0,5 до 1 US гал (1,9–3,8 l) в минута (в зависимост от размера на отвора на режещата глава) и водата може да бъде рециклирана с помощта на затворена система. Отпадъчните води обикновено са достатъчно чисти, за да се филтрира и изхвърля в канализацията. Гранатовият абразив е нетоксичен материал, който може да бъде рециклиран предимно за многократна употреба; в противен случай той обикновено може да се изхвърли в депо. Водните струи също произвеждат по-малко частици прах във въздуха, дим, изпарения и замърсители, което намалява излагането на оператора на опасни материали. 
  • Рязането на месото с помощта на водоструйна технология елиминира риска от кръстосано замърсяване, тъй като няма контактна среда (а именно острие).

Приложение на водното рязане

Тъй като естеството на режещия поток може лесно да се модифицира, водната струя може да се използва в почти всяка индустрия; има много различни материали, които водната струя може да отреже. Някои от тях имат уникални характеристики, които изискват специално внимание при рязане.

Материалите, които обикновено се изрязват с водна струя, включват текстил, каучук, пяна, пластмаса, кожа, композити, камък, плочки, стъкло, метали, храна, хартия и много други. „Повечето керамични материали могат да се режат и на абразивна водна струя, стига материалът да е по-мек от използвания абразив (между 7,5 и 8,5 по скалата на Мос)“. Примери за материали, които не могат да се режат с водна струя, са закалено стъкло и диаманти. Водните джетове са способни да режат до 150 мм от метали и 18 мм (460 мм) от повечето материали, въпреки че при специализирани приложения за добив на въглища водните струи са в състояние да режат до 100 фута (30) m) с помощта на дюза с диаметър 1 (25 mm). 

Специално конструираните фрези за водна струя обикновено се използват за отстраняване на излишния битум от пътните повърхности, които са станали обект на промиване на свързващото вещество. Промиването е естествено събитие, причинено при горещо време, когато агрегатът се изравнява с битуминозния свързващ слой, създавайки опасно гладка пътна повърхност по време на влажно време.

Точност при водно рязане

Високата точност на прецизното рязане с водна струя зависи от много неща, от стабилността на работния плот и от управлението на водната струя. 

Хидроабразивните машини FLOW могат да произвеждат части с много малки допуски – при някои модели само 0,025 мм.

Типичният допуск в отрасъла на хидроабразивното рязане е от 0.076 до 0.127 мм.

За материали с дебелина над 2,54 см, различни машини ви позволяват да произвеждате детайли с точност от +/- 0,127 до 2,54 мм

Размера на допуска варира значително при различните производители поради технологичните различия, по-специално в органите за управление, както и по отношение на конструктивните характеристики на машината.


Екологични предимства на водното рязане

Процесът на хидроабразивно рязане е студен, което предотвратява неприятните ефекти от плазменото и лазерно рязане.

Тези нежелани ефекти са например образуването на шлака и сгурия.

Освен това гранатният пясък и водата използвани за рязане с водна струя, могат да бъдат използвани повторно.