Продължете към съдържанието

Водното рязане е идеалната технология за рязане на стъкло. Без допълнителни инструменти и специална обработка, може да режете от най-тънкото стъкло за LED лампи, до бронирано и ламинирано стъкло с дебелина 300мм. Фината водна струя (около 1мм), реже почти всяка деликатна форма. Напрежението при рязане не засяка стъклото и подсигурява първоначалната здравина на материала.

Тъй като има различни видове стъкло, то рязането им изисква различна техника. Принципно, тънкото стъкло се реже по-лесно от дебелото. Важно е и да се има предвид температурата, при която стъклото е било изработено. Колкото по-висока е температурата, толкова по-чупливо и крехко е стъклото.

Нашата машина може да работи с плоско стъкло, имайки възможността както да осъществява режещи операции за оформяне на геометрични детайли, така и пробивни операции. Най-често водното рязане на стъкло намира приложение в изработването на кухненски плотове, душ кабини, автомобилни стъкла, рязане на огледала и в архитектурата.

Водно-абразивното рязане е за предпочитане от клиентите, тъй като то позволява контур и срязване на форми, които не са възможни с никоя друга технология на разумна цена. При изработването на стъклописи, стъклена бижутерия и луксозни интериори, качеството е изключително важно. Тъй като стъклото има тенденция да се пропуква, при обработка е необходимо първоначалните пробивания да бъдат направени при по-ниско напрежение – от 7,200 PSI/500 бара до 11,600 PSI/800 бара. В последствие, напрежението трябва да се увеличи, за да може процесът да се извършва по-бързо и съответно, по-евтино.

При рязане на стъкло, керамика и други крехки материали, напрежението трябва да бъде равномерно и постепенно намалявано и увеличавано. В противен случай, материалът се рязрушава. Тъй като машината за водно рязане не подлага стъклото на вибрации, не използва топлинна обработка и не оставя груб разрез, крайна обработка почти не се изисква. Това спестява време и средства.

рязане на стъкло с водна струя

Предимства на водното рязане на стъкло

Приложения във всекидневието