Продължете към съдържанието

Принцип на действие на водното рязане

 

Машина за водно рязане, известна също като Waterjet, водоструйна машина или машина за водно-абразивно рязане, е индустриален инструмент, способен да реже голямо разнообразие от материали, използвайки водна струя с високо налягане или смес от вода и абразивно вещество. Тази струя, под високо налягане, се използва за рязане на всякакви материали като метали, гранит, технически камък, стъкло и високо технологични сплави. Рязането на меки материали като гума, PVC плоскости и други може да се постигне без да се прибавя към водата абразив.

 

Водоструйното рязане често се използва по време на производството на машинни части и прототипи. Това е предпочитания метод, когато изрязаните материали са чувствителни към високите температури. Водоструйното рязане се използва в различни индустрии, включително тежко машиностроене и металообработване, каменоделство, стъкларска индустрия, интериор и екстериор на сгради, архитектурни и нестандартни дизайнерски решения. 

Често когато свършат възможностите на лазерното рязане и няма друго решение се използва водно-абразивното рязане.

Предимства на водното рязане

 • Само на водно рязане могат да бъдат отрязани дебели, твърди и неподлежащи на друга обработка материали без нарушение на цялостта им;
 • Важна полза е способността да се реже материалът, без да се нарушава неговата структура, тъй като няма зона, засегната от топлина (HAZ). Минимизирането на въздействието на топлината позволява металите да бъдат отрязани, без да се нарушават или променят присъщите свойства. Възможни са остри ъгли, скосявания, пробивни отвори дори 1,3 – 2 мм в диаметър и форми с минимални вътрешни радиуси. 
 • С помощта на специализиран софтуер и 5-D машинни глави могат да се произвеждат сложни форми. 
 • Waterjet машините могат да достигнат точност до 0,13 mm и повторяемост до 0,025 mm;
 • Благодарение на сравнително тесния си прорез, рязането с водна струя може да намали количеството на произведения скрап. 
 • Отпадъчните води обикновено са достатъчно чисти, за да се филтрират и изхвърлят в канализацията.
 •  Waterjet машините произвеждат по-малко частици прах във въздуха, дим, изпарения и замърсители, което не излага оператора на опасни вещества. 

 

Приложение на водното рязане

Тъй като естеството на режещия поток може лесно да се модифицира, водната струя може да се използва в почти всяка индустрия; има много различни материали, които водната струя може да отреже. Някои от тях имат уникални характеристики, които изискват специално внимание при рязане. 5-осните машини, с които ние разполагаме, гарантират точността на файловете от предоставените чертежи, тъй като изместват ветрообразната струя в отпадъка на материала, а за детайла се гарантира перфектна перпендикулярност.

Материалите, които обикновено се режат на Waterjet машини са: каучук, пяна, пластмаса, кожа, композитни материали, камък, плочки, стъкло, метали и много други. Материал, който не може да се отреже с водна струя е закаленото стъкло. 

Точност при водно рязане

Високата точност на прецизното рязане с Waterjet зависи от:

 • професионално изработен файл 
 • стабилността на работния плот
 • изхабеността на дюзата и смесителната тръба
 • скоростта на рязане
 • професионалната квалификация на оператора


Когато ви е нужна изключителна точност, проведете разговор с наш специалист, за да ви консултира, какви са минималните допуски.


Екологични предимства на водното рязане

Процесът на хидро-абразивно рязане е студен, което предотвратява неприятните ефекти, в следствие на плазмено или лазерно рязане.

Тези нежелани ефекти са например образуването на шлака и нуждата от допълнителна обработка, което се явява няколко пъти по-скъпо в сравнение с по-високата цена на водното рязане.

Остатъчните материали след водно рязане не замърсяват околната среда.

Нашата фирма разполага с две от най-новите машини за водно рязане на световния пазар – Flow Match 500 Waterjet. С изключителните си характеристики, технологията на водно рязане предоставя фина прецизност и рязане на материали с дебелина до 300 мм.

Рязането на какъвто и да е вид материал е по-лесно от всякога – камък, метал, стъкло, разнообразни сплави. С нас обработката става качествена, бърза и достъпна.С колкото по-бавна скорост се режат детайлите, толкова срезът е по-чист и не се нуждае от допълнителна обработка, но се удължава времето за работа и съответно цената.

Рязане на стъкло

Стъкло с дебелина от 50 до 300 мм е трудно за обработка, но не и с нашата технология. Благодарение на водната струя, разрезът е прецизен, без напукване на стъклото. Хидро-абразивната технология работи без термична или каквато и да е друга допълнителна обработка на материала. Може да постигнете фини стъклописи, малки отвори в стъклен материал и рязане на бронирани ламинирани стъкла. Технологията дава възможността за изрязване на сложни форми с минимален размер, без начупване и пропукване на стъклото. При водно рязане, вие спестявате суровини, тъй като отпадъците са в изключително по-малък размер. Допълнително предимство е и времето за работа, което е по-кратко в сравнение с алтернативни начини на рязане. 

ВНИМАНИЕ! Закалено стъкло НЕ МОЖЕ да се реже.

Водно рязане на метал

 

Рязането на дебели метали винаги е било предизвикателство. Но не и с технологията на водно рязане. Благодарение на водната струя, може да се реже всякакъв тип метал с дебелина до 300 мм. Режем алуминий и алуминиеви сплави, неръждаема стомана, HARDOX, титан и титанови сплави, мед и медни сплави и много други. С уникалните си характеристики, разрезът е със съвършено качество, тъй като отсъстват механично напрежение и термична деформация. При рязане с водна струя не само е възможна обработката на изключително дебели метали, но и рязане на сложни и деликатни форми с минимален размер. Едновременно с рязането, могат да се правят фаски и разнообразни наклони зададени от 3D файл.

 

water jet cutter metal

Рязане на камък

 

С Flow Match 500 WaterJet режем технически и естествен камък, керамика, мрамор, гранит и много други. Обработката на плочи е бърза, качествена и по-изгодна от всякога досега. Технологията позволява безупречното изпълнение на всяка артистична идея – от най-финия детайл до масивния разрез на камък с дебелина до 300 мм. Машината не наранява повърхността на материала, позволявайки перфектната изработка на декорации. След рязане не се нуждае от допълнително третиране, което осигурява запазването на първоначалната му якост и структура.

Прорязването може да бъде минимално (1,5 мм е дебелината на струята), а ъгълът на рязане сложен – това позволява изпълнението на най-смелия дизайн без компромис в качеството. 

Режем под 45 градуса (герунг), което е в помощ за постигане на изчистен дизайн в съвременните бани и избягване на допълнителни лайсни в ъглите.

water jet cutter stone